Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten


© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme


© Sebastian van Damme


© Sebastian van Damme


© Sebastian van Damme


© Sebastian van Damme

  • Project Team: Dennis Bruijn, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Chiara Gramaccia, Marlon Jonkers, Kees Kaan, Jan Teunis ten Kate, Lorenzo Meschini, Hannes Ochmann, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio, Joeri Spijkers
  • Main Contractor: Stam + De Koning Vastgoed en Bouw
  • Construction Advisor: Advies- en Ingenieursbureau van de Laar
  • Technical Installation Advisor: DWA
  • Building Physics, Fire Control And Acoustics: Peutz bv
  • Landscape: MTD Landschapsarchitecten

© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

From the architect. The Provinciehuis of North-Brabant is located South-East of the city of ‘s-Hertogenbosch, capital of the province of North Brabant (The Netherlands), and is surrounded by the water landscape of the Zuiderplas and the motor landscape of E25.


© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

The building, originally designed in the Seventies by Dutch architect Hugh Maaskant, was initially unpopular because too expensive and too big. Now after forty years, the Provinciehuis has become a symbol of active public service and its eighteen storey tower a striking landmark of the Brabantse landscape. The building shows a perfect balance between the horizontality of the public and representative plinth and the elevation of the office tower. Both volumes are raised one floor above the ground level to house the parking area, symbol itself of the modern industrial nature of the concrete architecture.


Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

The strong character of Maaskant’s architecture speaks through generous spaces highlighted by grand gestures and small details promoting interaction between politicians, administrators, civil servants and citizens. This interaction was gradually lost overtime. The challenge of the renovation project was in the correct reading of the original spatial quality of the plan, in freeing the plinth from the security barriers and in updating the building to the contemporary needs.


© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

KAAN Architecten works in accordance with Maaskant’s interpretation, yet with a personal approach. The central hall is now permanently accessible; the Statenzaal and the Bois Le Duc Hall are also accessible when in session. The main entrance area opens up to all three levels of the horizontal plinth and houses a curved staircase to the parking floor, a coffee bar and the imposing stairway to the first floor assembly hall. Offices are located in the longitudinal walls behind the original glass bricks and lights.


© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme

In the office tower the rooms are replaced by a flexible working space and are clustered in three floors each. Every cluster is provided with open and closed working space: 8 workplaces for 10 employees to emphasize the dynamics of the new work environment. Vertical circulation is streamlined, lifts stop every three floors and two flights of stairs serve each independent cluster.


Diagram 0

Diagram 0

On November 3rd 2015 Vincent Panhuysen, KAAN Architecten’s partner, received a medal of merit from the Commissioner of the King, Wim van de Donk, for the special and careful guidance in the renovation of the Provinciehuis of North-Brabant.


© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme


Source: Provinciehuis of North-Brabant Renovation / KAAN Architecten